Редене на паркет

Image

Редене - представлява полагане на подовата настилка, в зависимост от която разбира се има редица особености:

* Редене на естествен паркет - за поставяне на естествен паркет е необходимо пода, върху който ще се поставя да бъде максимално равен, гладък и сух. Всяко нарушение на някой от тези показатели води до проблеми с паркета. Не бива да се забравя че паркетът копира пода и ще придобие формата му при нареждането или на по късен етап.

redeneНе бива да се очаква че паркет, положен върху крива и неравна основа може да се изравни посредством циклене. Неравната основа е и една от основните причини за скърцането на паркета.

Относно влажността - на всеки е ясно че дървото поради своята хигроскопичност ще поеме влага, което води до изменение на формата и размерите му, затова не бива да се бърза при поставянето на паркета. Възможно е да се направи измерване, но не бива да се забравя че то отразява моментното състояние, и е показателно за повърхността на замазката, така че то не може да бъде водещо. Оценката се прави на базата на комплекс от фактори, например: дебелина на замазката, вид на замазката, състав, време за съхнене, други влажни процеси в помещението и т.н.

Ако горните условия са благоприятни е добре паркета да се остави в помещението за климатизация. Това време е минимум две седмици. Едва тогава се пристъпва към полагането му.

Има няколко вида нареждане на паркет:

Сухо редене - паркетът се подрежда по желания начин директно върху пода без да се залепва по какъвто и да е начин. Тук е задължително замазката да е гладка и равна. Разчита се на плътността на сглобката нут-перо и на заклинването откъм стената.

Препоръчвам заклинването да се извършва посредством монтажна пяна, за да има известна еластичност при разширяване и свиване на паркета при промяна на атмосферната влажност.

Бих препоръчал шарка на ленти (тип дюшеме). Поради най-голямата и ремонтно-пригодност, тя позволява относително лесно изваждане или прибавяне на паркет, лесно и качествено притягане или отпускане.

Редене с лепене нут-перо - тук подреждането се извършва, като се поставя лепило в самата сглобка. Както при сухото редене, ако подът не е равен паркета ще пружинира и в един момент лепилото ще изтърве. При това подреждане, откъм стената и паркета е необходимо да се остави разстояние 1-1.5 см за разширение.

Това подреждане не подлежи на ремонт. Разглобяването е невъзможно и повреденият участък не може да се подмени, ако разбира се паркетът е залепен качествено. Такова лепене е удачно повече за нов паркет, поради това че при стария не може да се осъществи добро залепване заради попадналите замърсявания. Това се отнася особено за паркети, обработвани с паркетин.

При паркет нареден по този начин и натоварен с тежки мебели покрай стените се наблюдават скъсвания на лепилото и отваряне на големи фуги в средата на помещението точно там, където е най-нежелателно да бъдат. Накратко не ви препоръчвам това залепване.

Редене с лепене за пода - при това редене се поставя лепило върху пода посредством гребеновидна шпатула и върху него се подрежда паркета. Трябва да се използват лепила които не съдържат вода (полиуретанови двукомпонентни). Те съхнат бързо и имат свойството да раздуват при съхнене, което прави възможно и залепването върху не особено равна повърхност като върху наредения паркет в участъците на мърдане се поставят тежести. Единствено не може да се направи качествено залепване върху ронлива или нестабилна основа (има случаи в които, при нездрава замазка и при повишаване на влажноста над препоръчителната, а именно над 60% паркетът се отлепя заедно със замазката).

За мен това е най-добрият начин за полагане на паркет. Иска се само да поддържате влажност от 20-60% и може да сте сигурни че паркетът ще се държи чудесно. Ще е необходимо само циклене и лакиране през определен период от време.

Разходът на лепило за това лепене варира от 1.5-4 кг/м2, в зависимост от гладкостта и равноста на замазката. Но във всички случаи е по-целесъобразно и по-евтино да се направи паркетът посредством това лепене, отколкото да се прави замазка, ако това не се налага поради други обстоятелства (ниво и др.). За пренареждане на паркет това е единственият начин той да стане добре.

* Редене на дюшеме - протича в два етапа. Първо се монтира скарата, която се захваща за пода посредством дюбели. Чрез височината на скарата се постига желаното ниво на пода. На вторият етап се подрежда самото дюшеме, като може да се хваща с пирони или винтове, а в случаите, когато се реди дюшеме от по-твърда дървесина може да се лепи върху скарата и само при нужда се ползват винтове.

Телефони:

+359 2 824 12 90

+359 876 381 923

E-mail: sofiaparket.com@gmail.com

Image
Моля, напишете името си!
Моля, напишете името си!
Моля, оставете валиден E-mail адрес!
Моля, опишете запитването си!
Необходимо е да се съгласите с условията, ако искате да продължите
Неверный Ввод

    Този сайт използва бисквитки, за да подобри Вашето сърфиране. С посещението си Вие се съгласявате с използването на бисквитки!      СЪГЛАСЕН СЪМ!